Tips

Tips

Uit de dagelijkse praktijk heeft DigiDef een aantal tips samengesteld die kunnen bijdragen aan uw digitale weerbaarheid.

Encryptie

Het versleutelen van data en wachtwoorden maakt het echt een heel stuk moeilijker voor aanvallers. Versleutel uw laptop, USB-sticks en mobiele apparaten om bij verlies of diefstal niet het risico te lopen dat anderen uw informatie misbruiken.

E-mail is niet veilig

De inhoud van een e-mailbericht is openbaar en kan door willekeurige personen eenvoudig worden uitgelezen. Houd daar rekening mee wanneer u iemand iets toestuurt. Indien nodig kunt u ook bij e-mail gebruik maken van encryptie middels PGP.

Smartphone

Met een smartphone is mogelijk al uw digitale zaken te doen zoals e-mail, bankieren, agenda, fotograferen en navigeren. Dit levert een schat van informatie op waarmee bepaald kan worden waar u woont en wanneer u niet thuis bent. Diefstal van persoonlijke gegevens gebeurt via "leuke gratis appjes".

Foto's delen

Het is heel leuk om een foto's te delen, via Facebook, Twitter of WhatsApp. Besef wel dat de meeste smartphones in de foto de exacte GPS positie opslaan. Een foto van een mooi sierraad, auto, racefiets of kind is op die manier een wegwijzer voor criminelen.

Gezond verstand

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het meestal ook zo. Vertrouw mensen niet zomaar maar zorg voor bevestiging en garanties alvorens u online zaken doet.

Gratis WiFi

De meeste gratis WiFi netwerken zijn niet versleuteld. Dat betekent letterlijk dat alle communicatie van uw draadloos apparaat afgeluisterd kan worden. Zorg dat uw e-mail- en webverkeer onafhankelijk van het WiFi netwerk wordt versleuteld. Dat kan via HTTPS, IMAPS, SMTPS, POP3S en VPN.